Zbiór gatunków win zawiera 13 atrybutów, takich jak: zawartość procentowa alkoholu, zawartość protein, kwasu jabłkowego, magnezu, fenoli i wielu innych czynników odpowiedzialnych za jakość wina.
Tablica 11.2: Średnie wyniki klasyfikacji gatunku win
| Klasyfikator | Średni wynik | Najlepszy wynik |
| aiNet | 89,86 | 95,56 |
| DNA | 93,44 | 95,56 |
| BARBARA | 93,33 | 93,33 |
Tablica 11.3: Kompilacja klasyfikacji gatunków win, przeprowadzona przez prof. Ducha oraz autora
| Algorytm | Wynik |
| RDA | 100 |
| QDA | 99.4 |
| LDA | 98.9 |
| kNN, Manhattan, k=1 | 98.7 |
| 1NN | 96.1 |
| kNN, Euclidean, k=1 | 95.5 |
| Rekombinacja DNA | 93.4 |
| Klasyfikator BARBARA | 93.3 |
| kNN, Chebyshev, k=1 | 93.3 |
| aiNet | 89.8 |
Dane zostały podzielone w sposób losowy na 2 części, uczącą i testową. Zbiór uczący zawierał
wszystkich danych, a zbiór testowy
. Tak podzielonymi zbiorami przetestowano klasyfikatory aiNet, BARBARA oraz klasyfikator rekombinacji DNA. Tabela 11.2 przedstawia średnie wyniki klasyfikacji, a rysunek 11.2 obrazuje wyniki klasyfikacji.
Tabela 11.3 przedstawia wyniki klasyfikacji przeprowadzonej przez prof. W. Ducha na zbiorze gatunków win.
Rysunek 11.2: Średnie wyniki klasyfikacji gatunków wina
Źródło: Badania własne
Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.